A to feler! – jęknął seler… czyli jak warzywa dostały się do naszego jadłospisu

Na ul. Ludowej w ramach promocji zdrowej żywności odbyło się spotkanie na temat zdrowego odżywiania się pt. Moda na zdrowie. Uczniowie wzięli udział w pokazie mody przebrani za borówkę, truskawkę, marchewkę, wiśnię, kalafiora, groszek, dynie i brokuł, który rozpoczął całe wydarzenie. Warsztaty poprowadził nasz gość, psychodietetyk – pani Kamila Pawelec.

Na początku opowiedziała dzieciom, na czym polega jej praca. Przedstawiła również ciekawy jadłospis dzienny, kładąc szczególny nacisk na I i II śniadanie, jak również na to, jak ważna w zdrowym odżywianiu jest woda!!! Następnie, po burzliwej dyskusji z uczniami, zabrała nas w podróż smakowania zdrowych, kolorowych, niekoniecznie przez dzieci lubianych i znanych, produktów. Podczas degustacji uczniowie mogli się przekonać, że to, co przygotowała dla nas pani dietetyk, mimo że były to warzywa i owoce w różnej postaci, jest smaczne. Pani Kamila pokazała nam, jak w łatwy sposób zamienić chemię na prawdziwe jedzenie! Mogliśmy skosztować: własnoręcznie przygotowanego i pieczonego przepysznego chleba, brokuła, kalafiora, marchewki, selera naciowego, rożnego rodzaju kiełków, pieczonej dyni i buraka, pasty z pomidorów, pasty z awokado i migdałów, orzechów. Nasz gość serwował przepyszny zielony shrekowy sok zrobiony ze szpinaku, jarmużu, banana i pomarańczy. Długo by jeszcze wymieniać zdrowe produkty! Najważniejsze, że dzieciom smakowało. Niektóre pierwszy raz jadały zdrowe przekąski. Z zaciekawieniem przychodziły po dokładki. Bardzo dziękujemy naszemu gościowi. Mamy nadzieję, że przed nami dużo takich spotkań, niosących radość i zdrowie.

Opiekun Małego Samorządu: Anna Chęcińska-Witczak