Małe, kameralne, urządzone klimatycznie wnętrze i wszechobecny zapach piernika to pierwsze wrażenia po wejściu do Piernikarni Śląskiej w Niemczy. To śliczne miejsce, którego celem jest przywracanie tradycji regionu, powstało dzięki zaangażowaniu prawdziwej miłośniczki piernikarstwa i historyka sztuki Karoliny Klimek.
Zwiedzanie zaczęliśmy od obejrzenia ekspozycji. W sali wystawowej zobaczyliśmy różnorodne, misternie rzeźbione formy do robienia pierników, stół do wyciskania form, międlarnie do rozgniatania ciasta. Na tablicach prezentowana jest historia piernikarstwa na Śląsku.
Czas na warsztaty!![😁](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta8/1.5/16/1f601.png)
![😁](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta8/1.5/16/1f601.png)
Pod czujnym okiem właścicielki rozgniataliśmy korzenne przyprawy i mieszaliśmy w drewnianej dzieży składniki. Następnym etapem było własnoręczne wyrobienie ciasta i formowanie go wedle starych wzorów za pomocą tradycyjnych klocków piernikarskich.
Warsztaty wyrabiania historycznych pierników pozwoliły zanurzyć się nam w dawnej tradycji regionu, a także przeżyć niezapomnianą przygodę.
Tu historia ma aromat i smak!![🙂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f642.png)
![👍](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t55/1.5/16/1f44d.png)
![🙂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f642.png)
![👍](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t55/1.5/16/1f44d.png)