W ramach zajęć związanych z wyborem kierunku kształcenia i zawodu młodzież z klas trzecich gimnazjum już po raz trzeci wzięła udział w projekcie: Warsztaty kulinarne „Dziadkowie i wnuki.” Tym razem hasło przewodnie to „Mlekiem i miodem płynące”. Zajęcia szkoleniowo -warsztatowe odbywały się 12 lutego 2018 r. i były skierowane do zainteresowanych uczniów. Organizatorem inicjatywy był Zespół Szkół nr 2 w Dzierżoniowie, a celem projektu była popularyzacja wiedzy o tradycyjnych potrawach naszych dziadków i samodzielne wykonywanie przez uczniów proponowanych potraw. Naszą szkołę reprezentowała Anna Kuczerawa i Ewa Nurkiewicz z klasy 3b wraz ze szkolnym doradcą zawodowym. Uczestnicy warsztatów mieli szansę poznania technik gotowania i serwowania potraw, rozbudzenia w sobie zamiłowań gastronomicznych, poszukiwania inspiracji zawodowych, a przede wszystkich wykorzystania możliwości mleka i miodu w produkcji potraw. Praca w zespole pozwoliła uczestnikom przygotować wiele potraw jednocześnie i w wspólnie cieszyć się osiągnięciami. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia, w których będziemy mogli uczestniczyć.
Magdalena Sztandar
doradca zawodowy
Zdjęcia w Galerii.