W listopadzie uczniowie klas ósmych wzięli udział w projekcie Dziadkowie i wnuki organizowanym przez Zespół Szkół nr 2 w Dzierżoniowie. Głównym celem projektu była m.in. popularyzacja wiedzy i umiejętności sporządzania zapomnianych i wyjątkowych potraw z kuchni naszych pradziadków. Uwieńczeniem całego przedsięwzięcia były warsztaty pod hasłem: 100 przepisów na 100 – lecie odzyskania przez Polskę niepodległości połączone z zajęciami kulinarnymi. Podczas zajęć szkoleniowo-warsztatowych młodzież przygotowała 10 dań z wybranych 100 przepisów kulinarnych na stanowiskach, na których szkoła przygotowuje młodzież do zawodu kucharza czy cukiernika. Młodzi ludzie mogli więc poznać nie tylko wspaniałe przepisy, ale zapoznać się na żywo z warsztatem pracy w zawodzie. Uczniowie po kuchennych rewolucjach zasiedli do wspólnej degustacji swoich potraw. Każdy uczestnik spotkania otrzymał od organizatorów segregator ze 100 kartami przepisów kulinarnych.
Magdalena Sztandar
doradca zawodowy
Zdjęcia w Galerii.